PRONATAL Repro, češka IVF klinika

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/udruzen2/public_html/templates/bebe2/functions.php on line 194

Фонд солидарности финансира вантјелесну оплодњу: Одобрена средства за први брачни пар

                              


Замјеник градоначелника Мирко Ћурић и предсједник Удружења „Бебе“ Сњежана Мисита

ТРЕБИЊЕ | Први брачни пар чију ће вантјелесну оплодњу финансирати Фонд солидарности Града Требиње на овај захват отпутоваће 21. маја на клинику у Праг, потврдила је за Радио Требиње Сњежана Мисита, предсједник требињског удружења породица са проблемом стерилитета „Бебе“.

Он је додала да је одлука Града Требиња да финансира трећу вантјелесну оплодњу требињским брачним паровима са проблемом стерилитета од изузетног значаја за чланове овог удружења – посебно што је дефинисана на начин да не постоје ограничења у смислу старосне границе, те што на ова средства могу да рачунају и брачни парови којима је потребан захват изван Републике Српске.

Он је појаснила да 18 брачних парова из удружења „Бебе“ чека трећу вантјелесну оплодњу, те да су у питању људи у четрдесетим годинама живота, чији биолошки сат не дозвољава даља одлагања захвата.

„Људи су презадовољни. Били су потонули јер су иза њих неуспјели покушаји и рате кредита. Овим потезом градоначелника Требиња и Градске управе – људима се вратила воља за животом“, рекла је Мисита.

Она је подсјетила да поступак вантјелесне оплодње који не прате компликације и додатни третмани кошта између 5 и 6 хиљада КМ, с тим што су трошкови двоструко већи уколико је захват потребно урадити у иностранству.

Фонд апелује и на солидарност предузећа чије је сједиште ван Требиња

Замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић за Радио Требиње рекао је да ће трећа бесплатна вантјелесна оплодња за брачне парове са проблемом стерилитета бити финансирана из средстава Фонда солидарности, а у динамици како буде пристизао новац по основу накнаде за солидарност из прихода привредних субјеката регистрованих на подручју града.

Ћурић је рекао да је одлука о првој уплати за ову намјену донесена прије два дана на управном одбору фонда, те да ће свака наредна бити финансирана како буду пристизала средства.

Он истиче да Фонд солидарности, основан крајем прошле године, већ успјешно функционише, те да на основу базе података АПИФ-а редовно шаље и рјешења привредним субјектима који имају обавезу плаћања 0,5% оствареног прихода.

„На управом одбору Фонда солидарност такође смо донијели одлуку да оним фирмама које овдје раде а немају сједиште у Требињу и нису обавезне да уплаћују накнаду – пошаљемо један допис у којем ћемо затражити да и оне уплаћују средства сходно приходима које овдје остваре, како би се солидарисале са привредним субјектима чије је сједиште овдје. Нису обавезни – али мислим да велики број тих привредника има разумијевања, поготову што знају којим потребама су та средства намијењена“, нагласио је Ћурић.

Позиву привредницима да покажу хуманост придружила се и Сњежана Мисита – која каже да заједница мора подржати напоре брачних парова који желе да постану родитељи, а то због великих трошкова захвата вантјелесне оплодње нису у могућности да остваре без новчане подршке.

Они ће бити пресрећни, а и Требиње ће нам бити љепше и бројније. Јер, ако нема беба – нема ни Требиња, ни Херцеговине“, закључила је Мисита.

Замјеник градоначелника Мирко Ћурић је додао да је на управном одбору донесена и одлука да се средствима Фонда солидарности помогне и одлазак на екскурзију дјеце без једног родитеља и из породица у тешкој социјалној ситуацији.

Izvor: Radio Trebinje

bebe-slika-sajt-veca

Design by Ž