PRONATAL Repro, češka IVF klinika

Da li je tjelesna težina važna za vantjelesnu oplodnju?

Dokazano je da ako ljudi sa prekomjernom tjelesnom težinom (BMI>30kg/m2) izgube 5-10% tjelesne mase, plodnost se povećava od 30% do 50%.

Tjelesna težina jeste bitna, ali nikako presudna za uspješnost postupka vantjelesne oplodnje koji zavisi od mnogo faktora. Ali, kilaža je nešto na šta možemo uticati. Ovdje ne govorimo o estetici prema standardima modnih časopisa nego o činjenici da je masno tkivo zapravo hormonski aktivno. Jednako kao što prekomjerna tjelesna težina dovodi do neravnoteže hormona, tako mršavost ili pothranjenost remeti menstrualni ciklus i ovulaciju.

 
 

Dakle, jedite, ali zdravo i umjereno.

Prema relevantnim evropskim statistikama među pacijentima koji ulaze u postupak vantjelesne oplodnje najučestaliji problemi su prekomjerna tjelesna težina i sindrom policističnih jajnika.

Procentualno, blizu 60% žena ima bar jedan od dva navedena problema, uz napomenu da kada je sindrom policističnih jajnika „udružen“ sa visokim body mass index-om uspješnost VTO postupka umanje se za 50%.

 
Prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije gojaznom se smatra osoba čiji je BMI ≥30 kg/m2. Dokazano je da višak tjelesne mase dovodi do brojnih kardiovaskularnih problema, dijabetesa, artritisa, ali je i direktno povezan sa nizom reproduktivnih komplikacija kod žena kao što su izostanak menstruacije, disfunkcija jajnika i neplodnost. Žene sa višim BMI pokazuju nižu stopu začeća i veću stopu abortusa te često imaju i druge komplikacije.
 

Dodatni, otežavajući faktori za pozitivan ishod VTO su različiti toksini koje udišemo i nažalost – jedemo: duvan, pesticidi, konzervansi, a relevantne studije ukazuju i na nepovoljan učinak konzumiranja kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda budući da mliječni proteini djeluju estrogeno te povećavaju nivo insulina i androgene.

Ipak, postoje stvari na koje možemo da utičemo, a to su ishrana koja treba da bude zdrava, dobro balansirana sa dovoljnim unosom vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka.

Otuda, kod uočenih problema savjetujemo korekciju ishrane koju je najbolje primjeniti u saradnji sa nutricionistom, a preporučujemo i dodatke prehrani koji mogu poboljšati plodnost, poput: Vitamina D, Kalcijuma, Folne kiseline, Zelenog čaja, Cimeta

Muškarcima se, osim navedenog, savjetuje povećana količina cinka, selena i drugih antioksidanasa bar 3 mjeseca pred postupak vantjelesne oplodnje.

I, još...

Osim kvalitetnog sna, važne su i fizičke aktivnosti, odnosno šetnje i boravak u prirodi, te što je moguće manje sjedenja i vožnje automobilom.

Generalno, navike poput pušenja, prekomjernog konzumiranja alkohola i neadekvatne ishrane štete vašem zdravlju, a ujedno smanjuju šanse za uspjeh vantjelesne oplodnje.

Ne umanjujući težinu problema sa kojim se suočavate kao ni teške životne okolnosti ne smijemo zaboraviti da smo ipak, najvažniji sami sebi.

 

Izvor: Medico-S

bebe-slika-sajt-veca

Design by Ž